“Тенисът е спорт за всеки. Това е нашата мисия.”

В тениса, както и във всеки спорт, не са достатъчни само талант и професионализъм. Нужни са сърце и дух, и истинска любов към спорта. Тази концепция е в основата на треньорската дейноста на Лили Жекова и Максим Максимов, които в момента тренират на кортовете на Национална спортна академия. В увлекателен и дълъг разговор по време на гостуването ни те ни разказват защо са се насочили към работа с любители и защо концентрират усилията си върху заниманията с деца и детски тенис. 

Кои са Лили и Максим?

Двамата се откриват преди три години и оттогава насочват работата си специално към детски тенис групи. Три поредни години те заедно участват по програмата Тенис спорт за всички към БФТ.

Професионалният спортист в това тенис дуо е Лили Жекова. Да изброим всичките й образователни и научни степени изисква търпение, но си заслужава. Теоретичната и практичната й подготовка е доста богата и стартира още от 9-годишна възраст, когато за първи път хваща тенис ракета. Пътят й преминава през спортно училище ЦСКА и продължава с висше образование по тенис: бакалавър треньор по тенис в Национална спортна академия, учител с магистърски профил, притежава и научна степен Доктор по Теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка. Лили притежава и сертификат от ITF ниво 1, също и лиценз ниво “C” към Българска федерация по тенис. От 11 години е хоноруван преподавател към НСА. А с детски тенис групи се занимава вече 12 години. Този опит и дисциплинирана подготовка са впечатляващи, и без истинска любов към тениса са невъзможни. 

Партньорът й Максим Максимов е житейски обвързан с тениса: той е неговото призвание. Силната му връзка с този спорт стартира през 2008 година, а 8 години по-късно (2016 г.) той вече защитава своята следдипломна квалификация по специалността Тенис към НСА. Оттогава се отдава на работата с детски групи и с детски тенис училища.

Вече три години Лили и Максим имат групи и занимания за деца от 3.5 до 16-годишна възраст. Всяка от възрастовите групи е разделена на допълнителни подгрупи спрямо уменията. Впечатли ни обаче нещо много важно в техния треньорски подход: те са успели да създадат перфектната симбиоза между приятел и треньор. От една страна са постигнали идеален баланс в отношенията си с клиентите, с които са и приятели. А от друга - децата стриктно спазват йерархията, въпреки приятелските отношения с треньорите си. 

При Лили и Максим тренират не само деца, но играят цели семейства - заниманията са за любители, групови детски, както и детски тенис лагери. “Тенисът според нас не бива да се свързва само със състезатели и високо спортно майсторство. Спортът трябва да е достъпен за всеки желаещ да го практикува независимо от възрастта, уменията или физическата му форма. Тенисът е спорт за всеки. Това е нашата мисия и я следваме успешно.”

Както тренировките в група, така съответно и индивидуални занимания с треньор имат различни педимства. Лили ни запозна с тях: “Предимството на групата е социалният характер - играчите не се чувстват сами, не изпитват тежестта на отговорността, която носят на собствените си плещи (въпреки, че тенисът е индивидуален спорт), в групата играчите взаимно си помагат, а същевременно има конкуренция. Индивуалната тренировка от друга страна дава детайлен поглед на треньора и му позволява да работи повече затехническото израстване на трениращия.”

Тенисът и начинът на живот

Според Лили Жекова средното любителско ниво, което позволява да се усети истинска наслада от играта, не е трудно постижимо, макар да изисква дисциплина: “За да се достигне, се изисква средно две години тренировки с ритмичност два пъти в седмицата. Разбира се, това е относително и зависи от двигателната култура на човек, от възможностите му, мотивацията. Факторите са много.”

Но тя допълва, че спортните постижения не са единственото, което дава тенисът: Той  помага за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания и хипертония, за поддържането на здравословно телесно тегло. Намалява психическото напрежение и стреса. Ето защо няма възраст, която да е пречка за стартирането на тенис от нулата, независимо дали сте например на 40, на 50 години.”

Разбира се има особености в началния етап на заниманията с тенис, независимо от възрастта, които е добре да се знаят от всеки. Лили напомня, че преди всичко начинаещите трябва да се забавляват, но с усмивка добавя също: “Да не спират да си движат краката.” Що се отнася до най-важния елемент в екипировката - тенис ракетата, много важно е следното: “Ракетата трябва да се избира заедно с треньора, защото той е човекът, който знае, коя е най-подходящата ракета за всеки отделен човек.”

Именно треньорът е този, който познава най-добре промените в играта, в тенденциите в спорта, в екипировката и т. нат. Според Лили през последните 10 години са настъпили чувствителни промени в тениса: “Промениха се физическата подготовка и възстановяването, а това промени играта коренно. Навлезнаха още по-сериозно и технологиите, независимо дали говорим за екипировката или за системите за анализи и статистика.”

Професията и хората

Професията треньор е отговорна, но и до голяма степен зависи от личните качества на професионалистите. Максим Максимов ни увери, че, за да бъде един треньор успешен, задължителна част от характера му е търпението. А Лили добавя към това и комуникационните умения. И двамата са на мнение, че да си треньор не само няма лоши страни, а сред многото хубави такива са и възможността за общуване с различни хора и различен тип клиенти. Вероятно това е една от причините да се насочат като треньорски екип към така наречения любителски тенис: “При нас тренират цели семейства. И все пак като най-приятна можем да определим работата с деца.”

Интересно ни беше как лично те виждат себе си като треньори и кои са силните им страни. Отговорът им се припокри с нашите впечатления: Максим е зверски търпелив. Неслучайно негов “спортен вдъхновител” е Рафаел Надал: “Заради него започнах да се занимавам с тенис - впечатлявам се от борбеността, която притежава и от огромното му сърце и хъс за победа.” Лили от своя страна стъпва на изключително богатия си опит, натрупан през годините, не само практически, но и теоретичен. Разбира се няма как да не се гордее с научната си докторска степен. Но както в професията треньор, така и в живота най-важните ценности за нея са: “Трудолюбие, честност, достойнство!” От името на двамата тя определя и каква е личната им мисия като треньори: “Да научим най-много деца да играят тенис и да се забавляват, да се чувстват щастливи и да се връщат на корта с желание и усмивка.”