Алкарас е на път да стане велик тенисист

Преди финала на Мастърс в Маями Карлос Алкарас получил телефонно обаждане от 87-годишния си дядо Игнасио, който му припомнил съвета, който му повтарял още от дете:  “Глава, сърце и топки. Това правило е моята психическа основа!” Това е една от тайните на феноменалния прогрес на най-младия шампион на Маями.

Дядо му събира изрезки и публикации за Карлитос, откакто е спечелил първия си турнир на 14-годишна възраст – Фючърс в родната му Мурсия. Карлос Алкарас е заобиколен и поддържан от огромно семейство: родители, трима братя и екип, ръководен от бившия номер едно в света Хуан Карлос Фереро. Именно затова, спечелилият 18 от 20 мача през сезона, е бил много притеснен от принудителното отсъствие на треньора му в Маями. Причината била кончината на бащата на Фереро две седмици преди това, а на Карлос силите му стигат само до финала. Но посвещава победата си във Флорида на Едуардо Фереро.

В основата на възпитанието на младия испанец е способността да бъде благодарен. Това качество му помага не само за напредъка, но и му напомня постоянно за тъжната история на баща му Карлос-старши. В началото на 1990-та баща му печели титлата на Испания сред 15-годишните, а за по-нататъшното му развитие трябвало да се премести в академията на Луис Бругера в покрайнините на Барселона. Обучението там било непосилно скъпо за родителите на Карлос, но заради таланта му, таксата била намалена наполовина. За съжаление родителите му не разполагали с такава сума. Наложило се младият тенисист да остане в Ел Палмар и да се съсредоточи върху развитието на местния тенис център, както и върху треньорството и съдийството.

Карлитос осъзнава отговорността към баща си, който преминавайки през тежко решение за кариерата си, осигурява възможност на сина си да стане професионален тенисист. Подарява му ракета още докато е на три годинки, а тя и до днес виси на почетно място, заобиколена от плакати на Надал, Федерер и мадридския “Реал”. Алкарас обича и футбола и като дете е ритал за отбор по мини футбол - така родителите му намерили начин да потушава своята хиперактивност.

Първият треньор на младия испанец Карлос Сантос Боске казва за него: “Съмнявах се, че ще стане сериозен играч. Забравяше си ракетата, а веднъж се сби с момчетата за ябълки и круши от кафенето. Непрекъснато се забавляваше - нарочно зариваше крак в земята и образуваше неравности по корта, така че след смяната на страните, топката да отскочи непредвидимо. Карлос се движеше толкова странно по корта, че го наричах Тарзан.”

От осем до 16-годишна възраст с него е работила спортният психолог Жозефин Кутиляс, която го описва като трудолюбив, дисциплиниран и спонтанен. Специалистката твърди, че винаги се отличавал с издръжливост и благоразумие - в ситуации, в които други деца плачели, Карлитос приемал поражението само като пречка по пътя към върха. Не е изненадващо, че когато кралят на Испания се обадил на шампиона след победата му в Маями, тенисистът станал толкова нервен, колкото никога не е бил на корта.

В Испания се надяват, че Алкарас е само първият плод на реформата, започнала през 2016 г. от Кралската испанска тенис федерация (RFET) за укрепване на турнирната пирамида и подкрепа на младите тенисисти. “Играчите, които се нуждаят най-много от помощ, са тези, които се движат между Futures и Challengers. Жизненоважно е те да могат да печелят точки, без да пътуват извън Испания и по този начин значително да намалят разходите”, казва президентът на RFET Мигел Диас Роман. През последните пет години преките годишни стипендии за най-добрите играчи са се увеличили от 80 000 на 525 000 евро, докато организаторите на турнири получават 640 000 евро спрямо 25 000 преди 2016 г.

Според Tennis Europe, която се състои от 17 европейски тенис федерации, днес Испания е домакин на най-много младежки турнири. Също така в края на всяка година в Академията на Рафел Надал се провежда финалният национален турнир National Futures Masters Under-23.

Друг фактор за развитието на Алкарас, който учи в “Академия Фереро” от 14-годишен, е успехът му в училище. Без академични резултати, тенисистите се изпращат у дома, независимо от тенис таланта им. Карлитос е наясно с важността на многостранното развитие, така че днес между тенис тренировките набляга сериозно на ученето. Миналата година той стартира първа година от бакалавърското си обучение в института Marquês de los Velez в Ел Палмар. “Той се обучава с преподавател, който му изпраща домашни по мейл. Прибира се от турнири с готова домашна работа”, каза майката на Карлитос.

В допълнение към всички таланти на Алкарас, треньорът му отбелязва искреността и благородството на шампиона. Това се потвърждава и по време на мачове. В полуфинала в Маями срещу Хуберт Хуркач, въпреки отчетения от съдията резултат, Карлос взе страната на съперника си и му даде точката си, за което получи аплодисменти от него и от публиката.

Алкарас е изобретателен - по време на двуседмична карантина в Австралия е използвал матрак за тренировки. Почти няма свободно време, но когато се появи свободен ден, го прекарва на риболов или голф игрище, като Надал.

Карлос се опитва да се разграничи от сравненията с Рафа, но засега не му се отдава: на корта той винаги слага бутилка енергийна напитка отляво и вода отдясно. Няма проблем, ако ги обърка обаче - по-важното е да не забравя съвета на дядо си.