Как да спортувате при проблеми със стъпалата?

Как да спортувате при проблеми със стъпалата?

FootBalance го прави възможно

Спорт и плоскостъпие? Връзката е пряка и има редица нюанси. Да видим какви са те.

Редно е да признаем, че голяма част от нас неглижират плоскостъпието и дори не го смятат за дискомфорт, още повече за състояние, причиняващо сериозни проблеми. Нека ви изброим обаче какви може да бъдат те: крампи, схващания, изкривени пръсти на краката, болки в петите, в стъпалата, в глезените, болки в ахилесите (възпалени ахилесови сухожилия), оток, болки в коленете, износени хрущяли, проблеми с менискус, възпалено илиотибиално сухожилие (щракащо бедро), осгуд шлатер (болки на растежа), болки в тазобедрените стави, възпаление на ишиасния (седалищен) нерв, болки в кръста, болки в гърба, във врата, износени междупрешленни дискове, дискови хернии, сколиоза, плексит, ошипяване, асиметрично лице (челюст), мигрена  Дори не сме изброили всички проблеми. И представете си, над 80% от изброените са причинени от плоскостъпие, същото онова, което често е неглижирано. Някои си спомнят, но навремето, мъжете с плоскостъпие ги освобождаваха от казарма, защото при наличие на подобен проблем краката се изморяват лесно, не позволява да се тича бързо и има болки по костно-ставния апарат.

За да сме максимално точни, причината е неправилната стойка. Тя пък обикновено е породена от променена биомеханика на стъпалото – освен плоскостъпие, това означава паднали сводове, високи сводове, кривене в глезените (пронация или супинация). Тъй като човешкото тяло е една кинетична верига от взаимосвързани части, когато основата е крива, това рефлектира нагоре по веригата. Тялото се опитва да се пригоди във всяка ситуация, но така се получават звена, където натоварването е прекомерно и рано или късно, това натоварване води до болка, травма, контузия или операция.

Изводът: когато човек има някое от изброените по-горе оплаквания, би трябвало да си направи анализ на стъпалата и стойката, за да провери, дали проблемът не идва от там. Ако се окаже, че е точно така, то първата стъпка за облекчаване на болките е подобряване на стойката, чрез изготвяне на индивидуални стелки.

Стъпалото = фундамент за здраве

Нашите стъпала са уникални, както пръстовите отпечатъци на ръцете. Левият крак не е като десния. За това стелките трябва да бъдат наистина 100% индивидуални. Целта им е да поддържат оптимално сводовете, да навигират (водят) краката да стъпват право, без кривене в глезените, и да бъдат динамични, за да активират мускулите на стъпалото. По този начин се подобрява цялата стойка на тялото, тъй като 95% от проблемите в стъпалото са функционални (придобити).

Елена Йоловска, СЕО AllSport.bg, споделя пред Click and Play: “Ходилата са в основата на нашето тяло и те са тези, които ни „носят“ през целия живот. Ако имаме проблем с нашата основа, това се отразява до върха на костно-ставния ни апарат, или казано по-просто до врата.” Г-жа Йоловска допълва: “Плоскостъпието не е единственият проблем - освен тях дискомфорт причиняват и паднали или високи сводове, като наличието им може да се установи бързо с компютърен анализ.”

Стелките са част от решението на проблемите. Ако те не са много сериозни, направата на индивидуални стелки е достатъчна. Ако проблемите са сериозни и изискват допълнителни процедури: медикаментозно лечение, рехабилитация, операция, то тогава стелките са част от цялостното лечение, с цел предотвратяване на рецидив или компрометиране  усилията на медицинските специалисти. Колкото и да се лекуват болки и травми по костно-ставния апарат, в следствие на лоша стойка, ако не се отстрани причината за тях, травмите ще се връщат отново и отново.

Стелките на FootBalance

Важно е стелките да са специално направени, защото нашите стъпала са уникални, както са и пръстовите ни отпечатъци. Ако човек има нужда от подкрепа на сводовете, стелката трябва да е персонализирана, за да има ефект. Когато проблемът е функционален (придобит, а не по рождение), хубаво е стелката да е с динамична подкрепа, за да активира мускулатурата на стъпалото с всяка крачка, а не просто да повдига механично като протеза.

FootBalance е финландска марка, която предлага машина за анализ на ходилата и създаване на индивидуални стелки 100% по мярка, които се изработват на място за 10 минути. Тя е от изключителна помощ в работата на лекари и специалисти клиники и рехабилитационни центрове.

Компанията е създадена преди 15 години от Ерки Хакала, подиатрист с дългогодишна болнична практика. По онова време във Финландия била ползвана старата технология, позната и у нас, за направа на индивидуални стелки, с вземане на отпечатък, изготвяне на калъп, след което стелките били готови в рамките на около 2 седмици. Ерки Хакала преценил, че би било добре, ако те може да са готови на момента, за да се спести неудобството на пациента. Не само че измислил технология за това, но събрал екип, който да менажира и маркетира уникалния продукт в целия свят. До момента не съществува друга подобна технология, която да прави анализ и да дава възможност за изработване на стелки на място за по-малко от 10 минути. Използваните материали позволяват стелките да бъдат динамични, с цел активиране мускулите на стъпалото.

Защо са толкова ефективни и уникални?

Отговор ни даде отново Елена Йоловска: “ Направени са от 4 слоя различни патентовани материали на марката, така че да са 100% персонализирани. Стелките оказват динамична подкрепа, която активира мускулатурата на стъпалата и карат краката да стъпват правилно. Включен е и омекотяващ слой от материала EVA, който да обере шоковете от вибрации по време на движение, и антибактериално покритие за лесно почистване и проветряване. В зависимост от проблема на всеки един човек се определя колко време трябва да се носят стелките.”

FootBalance предлага разработени модели за различни спортове: по-дебели и поддържащи, с по-добро омекотяване, по-тесни, по-широки – в зависимост от типа маратонка или спортна обувка. Има модел за площадкови спортове (какъвто е тенисът), модел за футболни бутонки, ски, фитнес, туризъм и т.н. За елегантни обувки и обувки с ток се предлагат пет модела с горен слой от естествена кожа. За хора с тежки изкривявания, диабетно стъпало и скъсени  крайници също се предлагат специални модели медицински стелки.

 Елена Йоловска сподели някои съвети за профилактика на проблемите, причинени от стъпалата:  "80% от хората страдат от болки в кръста. Причината за тези болки, в над 75% от случаите, е вследствие на лоша стойка. Лошата стойка се оправя с индивидуални стелки и упражнения.

  • Елиминирането на болките не се решава с обездвижване, защото така ще отслабне мускулатурата, която държи костно-ставния апарат. Съветът ми е да наблюдаваме и да слушаме телата си. Те са интелигентни и дават сигнал за нередност най-често чрез болката - трябва да разберем каква е причината и да я отстраним. Ако не можем да се справим сами, тогава се обръщаме към специалисти.
  • Следете за удебелявания и мазоли по ходилата - те са знак за променена биомеханика на стъпалата (променени сводове).
  • Обувките за спорт е важно да са избрани според нуждите на крака – с пронатори или супинатори в зависимост от това как стъпват ходилата.”

В заключение може да кажем, че индивидуално изработените стелки са възможно най-добрата грижа за здравето на краката, а оттам и за цялото тяло.