6 съвета как да подобрите играта си на тенис!

Мислили ли сте си някога, че играта ви е в застой? Вярно, играете мачове, печелите лесните, но все не можете да победите същия човек, от който сте изгубили с 6-4 6-4 за 100-тен път през последните 3 години. И все още бекхендът ви е слаб, а сервисът ви непостоянен, въпреки че тренирате три пъти седмично? Всъщност е до болка познато усещане за адски много хора. Нищо ново. Има някои “златни” съвети, които могат да подобрят играта ви осезаемо.

1. План за тренировка 

Първата причина, поради която не забелязвате подобрение в играта си, е че нямате план за нея. Липсва ви план за тренировки. Ако ударите ви са слаби, но тренирате както обикновено и го правите отново и отново, дали те ще се подобрят? 

Първо, трябва да идентифицирате слабите си страни. Второ, направете план как да ги подобрите. И всъщност, трето, изпълнете плана си. 

Най-обикновеният план за практика включва например:

• днес ще работя върху ударите си по правата;

• следващите два мача ще удрям основно топспин;

• ще упражнявам 10 минути бекхед по диагонал. 

Планът за действие е особено важен, ако се борите с технически грешки или недостатъци. Ако не отработите техниката си, всъщност с всяка следваща тренировка затвърждавате неефективната механика в мускулната си памет. 

Липсата на план означава планиране на провала.

Винаги трябва да имате план, когато сте на корта. Какво искате да подобрите днес?

2. Фокусирайте се върху работата с краката 

Обикновено, когато хората сбъркат удар, те вярват, че виновна за това е техниката на ударите им. Но причина номер едно за пропуснат удар е, че играчът не се е нагласил с краката. 

Когато е извън позиция, играчът губи равновесие, не успява да фиксира зоната на удара, съответно да направи пълен замах и губи контрол над удара. Сутринта преди или след тренировка направете специални упражнения за крака. Когато играете, фокусирайте се върху това да стигнете до топката максимално бързо и ефективно. Някои треньори например поставят задача на играчите си да се опитат да хванат топката с ръка, а не с ракета. Това е ефективен начин да заемате перфектна позиция за удар. 

3. Тренирайте с по-добри от вас

Когато играете с по-добър, помолете го да тренирате определени удари, които знаете, че не сте отработили. Точно такива партньори помагат да подобрите играта си. Това помага на фокусирането, на работата с краката, на взимането на решения - всъщност вие се опитвате да съответствате на своя партньор и така постепенно се издигате на неговото ниво. Какъв е смисълът да тренирате всеки път с човек, когото може да победите, ядейки чийзбургер с лявата ръка и удряйки с дясната, или обратно?! Търсете дискомфорта от срещата с по-труден съперник. 

Вие сте продукт на вашата среда. Избирайте средата, която най-добре ще развие способностите ви и ще ви доближи до целите ви. Обърнете внимание на обкръжението ви - помага ли ви или ви пречи?  

4. Играйте на турнири 

Знаете ли, че хората, които играят небрежно и изцяло за удоволствие, не достигат потенциала си, защото никога не се предизвикват? Няма как да не се съгласите. За да покажете какво можете, да се мотивирате за развивитие, трябва да участвате на турнири. Целта на състезанието е победа. Желанието ви да се тествате в конкурентна среда, ви поставя под напрежение. Под натиска на напрежението, на високото ниво, съществува риск техниката, работата ви с крака или психологическата ви нагласа да не ви помогнат, а да ви предадат. Но така ще ви подскажат къде се намирате. Заслужава си рискът. Разбира се, на тренировки може да ви се получават ударите, да сервирате отлично, но ще го направите ли по време на състезание?! 

Освен това, трябва да избирате турнири с добри играчи. Само така чрез тях ще имат шанс да разкриете недостатъците си, които трябва да подобрите. Как например ще се мотивирате да подобрите слабия си бекхенд, ако срещу вас е слаб играч? Но прецизните и мощни удари на силен опонент ще ви накарат да осъзнаете, че имате нужда от това подобрение. Ставате по-силни, когато разкривате слабостите си. Какво чакате? 

5. Анализирайте опонента си и използвайте неговата слабост

Играта на тенис срещу съперник е като всяко друго състезание - трябва да оцените силните и слабите страни на опонента си, след това да формулирате стратегия за победа въз основа на тази информация. Често загубата е резултат от лош план. Обърнете внимание на опонента си: има ли слаб бекхенд?

Винаги мислете. Започнете, като променяте ударите си по време на загрявка. Пробвайте слайс, топспин, високи топки, ниски топки, силни удари, бавни удари и всякакви други варианти, които може да измислите. Наблюдавайте как опонентът ви реагира на тях. Може да продължите с тези варианти и в началото на мача, за да откриете оптималните начини за спечелването на точка. Мислено фиксирайте моделите на игра на съперника и се опитвайте да ги предвиждате.

Разбира се, използвайте информацията в своя полза. Това може да се тренира. Да сте наясно с играта на опонента си е разликата, която ще почувствате в следващата си игра. 

6. Чисто хранене 

Чувствате ли, че не стигате толкова бързо до топката?! Това може да е просто бургерът на обяд или ежедневното пържено в менюто ви. На някои от нас по чудо не им се отразяват подобни хранителни навици, но за съжаление са много малко. Чистата храна осигурява по-високи енергийни нива и по-атлетична физика. 

Опитайте се да изключите тестените сладки неща, газираните напитки, алкохолът всяка вечер и ги заменете с повече зеленчуци, плодове и постни протеини. Ще забележите разликата бързо - подобряване на скоростта на корта, липса на подпухване и на умора. Максималният потенциал може да бъде достигнат само чрез оптимално здравословно хранене.  

Ежедневното ви меню е като банковата ви сметка - добрият избор на храна е добра инвестиция.